Unique. Safe. Practical.

PRACTICAL SAFETY EVENT 2017

Na een goed ontvangen try-out in 2016, organiseerde ESV Technisch Adviesbureau B.V. uit Barneveld op 20 september jl. het eerste grote Practical Safety Event.

De aanleiding tot het organiseren van het Practical Safety Event waren de signalen uit de markt dat men steeds vaker het gevoel heeft dat de Europese Machinerichtlijn (en daarmee machineveiligheid) steeds meer theoretischer en complexer aan het worden is. De complexiteit wordt echter niet veroorzaakt door veranderingen in de Europese regelgeving maar vooral door het ontstaan van nieuwe veiligheidstechnieken en de  Europese geharmoniseerde normen die op deze nieuwe mogelijkheden inspelen. Ook de nadruk die soms, volgens deskundigen, ligt op het belang van de dossiervorming. Door het grote aantal normen ziet men door ‘’het woud’’ van documenten de praktische veiligheid van de machine niet meer. Hierin heeft men ook nog eens gelijk. Als ESV Technisch Adviesbureau hebben we daarom het initiatief genomen een event te organiseren dat juist gericht is op kennisdeling van praktische veiligheid; praktische handvatten met als doel een veilige machine.

Terugblik

Nu het event is geweest kunnen we, gezien de vele positieve reacties van de ongeveer 165 deelnemers, terugkijken op een succesvol en zeer geslaagd event. Op een goed gefaciliteerde locatie verliep de organisatie alsof het de tiende editie was. Natuurlijk waren er ook leermomenten die ons uitdagen om op een aantal punten nog beter na te denken over hoe we het nóg praktischer, diepgaander en tegelijkertijd begrijpelijk kunnen houden voor de minder ervaren engineers en techneuten.

Tijdens de opening, door Hanswillem Wilbrink, schrokken de deelnemers van een heftige reactie van één van de deelnemers uit het publiek. Deze man begon gelijk met kritiek op het zeer hoge theoretische gehalte van de inleiding.

Gelukkig hadden wij dit, als organisatie, in scene gezet, om de deelnemers nog een keer te wijzen op het belang van juist de praktische aanpak van Machineveiligheid (zie foto’s).

Er waren 18 gerenommeerde leveranciers op het gebied van veiligheidsproducten, waaronder ons zusterbedrijf Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld B.V. (IVOB),  betrokken bij het Practical Safety Event. Mede dankzij sprekers van een aantal leveranciers, was er een gevarieerd dagprogramma met een 6-tal workshops en lezingen ingericht. Vier domes in de zaal dienden als mini theater en zorgden voor een gezellige sfeer. Tijdens de workshops was, voor diegene die daar gebruik van wilden maken, ruimte ingericht voor het stellen van vragen.

Tussen de workshops door was er op de Safety markt, in het centrum van de zaal, gelegenheid kennis te maken met de laatste technieken. Daar waar de verschillende leveranciers veiligheidsproducten, veiligheidsoplossingen en technische hulpmiddelen tentoonstelden was ook, onder het genot van een hapje en een drankje, alle ruimte voor het stellen van individuele vragen.

Op het Practical Safety Event mogen wij, als ESV Technisch Adviesbureau, met veel tevredenheid en gepaste trots terug kijken. We hebben elke deelnemer na afloop gevraagd anoniem feedback te geven en het overweldigende grote aantal positieve reacties vraagt om herhaling. Daarom in 2018 weer een Practical Safety Event. Hierbij zal het programma een nog hoger praktisch gehalte bieden. Nu al hebben we toezeggingen van gerenommeerde machineveiligheidsspecialisten die ook dan hun steentje aan het event bij willen dragen. Wij geven u de garantie dat het Practical Safety Event 2018 een hoger praktijkgehalte zal hebben door het kiezen van praktische onderwerpen en het behandelen van praktijkvoorbeelden.

Aanmelden voor de 2018 editie is al mogelijk op deze website.

Meld je nu aan voor 2018!

Impressie

De workshops

Klik op een workshop om de presentatie te downloaden.

01. VEILIG SCHAKELEN PNEUMATIEK EN ELEKTRISCH LOTO

Een workshop over het op de juiste manier afschakelen van pneumatische en elektrische systemen en het veilig stellen van deze systemen doormiddel van een LOTO procedure.

Bekijk de presentatie van:

02. RISICOANALYSE IN RELATIE MET PL EN SIL

Een workshop waar ingegaan werd op de verplichting van een fabrikant van een machine voor het opstellen van een risicobeoordeling (risicoanalyse) en de drie stappen om verantwoord risico’s te reduceren. Tevens werd er in deze workshop ingegaan op de relatie van de risicobeoordeling met het vereiste Performance Level (PL) of Safety Integrity Level (SIL).

03. SAFETY4DUMMIES

Terug naar de basisbegrippen van machineveiligheid was de kern van deze workshop. Onderwerpen zoals: Europese regelgeving, Technisch Dossier, Machinerichtlijn of Richtlijn Arbeidsmiddelen waren de kern onderwerpen.

04. VEILIGHEID VAN BESTAANDE EN NIEUWE MACHINES

Een onderwerp waar veel vragen over zijn. Wanneer moet men welke regelgeving toepassen? Wanneer is er sprake van een significante wijziging zodat er de Machinerichtlijn opnieuw toegepast moet worden bij bestaande machines? Een workshop waar veel vragen werden beantwoord.

05. VRAGENWORKSHOP

Een workshop waar men allerlei vragen mocht stellen over machineveiligheid. Een Senior CE consultant van ESV Technisch Adviesbureau BV gaf tijdens deze workshop antwoorden op veel uiteenlopende vragen. Van deze workshop is geen presentatie.

06. ATEX Explosieveiligheid

Een workshop waar veel belangstelling voor was. Misschien omdat het onderwerp voor veel deelnemers onbekend was? Tijdens de workshop werd ingegaan op de ATEX 153 en de ATEX114 richtlijn. Aan de hand van voorbeelden en een filmpje werd ingegaan op het belang van het inventariseren van het ontstaan van mogelijke explosiegevaarlijke atmosferen.